1: Met De Groenen Basis Piraten op weg naar meer democratie in Amsterdam

2: Campagne dagboek

 

Met De Groenen Basis Piraten op weg naar meer democratie in Amsterdam

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan! De Piratenpartij heeft besloten de krachten te bundelen met De Groenen en de Basisinkomenpartij. Daarom doen we nu mee als ‘De Groenen Basis Piraten’.

Samen staan we voor een groen Mokum van Morgen, waarin we bomen niet verbranden als ‘biomassa’, maar juist veel meer bomen planten. Een stad waarin iedereen de zekerheid heeft van een basisinkomen, en goede basisvoorzieningen, zoals betaalbare woningen, goede zorg en goed onderwijs. We komen op voor jouw rechten en vrijheden, zoals privacy, vrije meningsuiting en het recht op gelijke behandeling.

We willen je niet bespieden met Chinese camera’s, meer technologie gebruiken om je mee te laten denken, praten en beslissen over hoe het beter kan in de stad. Minder afluisteren, en meer luisteren. Met democratische vernieuwing en bescherming van burgerrechten. Ook in de digitale wereld is dit nodig, bijvoorbeeld via bescherming tegen discriminerende algoritmes. En we brengen eindelijk mensen met verstand van ICT in de politiek, want dat blijkt keer op keer hard nodig.

In Waterschap Amstel Gooi en Vecht hebben we via een samenwerking tussen De Groenen en de Piratenpartij twee zetels gehaald. Op onze kritische vragen over de beveiliging van sluizen, gemalen en de waterzuivering, werd een tijdlang geantwoord dat we rustig konden gaan slapen. Zelfs toen klokkenluiders naar de media stapten, deed de directie hun noodkreet af als ‘grotendeels onjuist of verouderd’. Pas toen we flink doorbeten, vervolgvragen stelden en vervolgartikelen verschenen waaruit bleek dat het goed mis was, stemde de directie in met broodnodige verbeteringen. Maar het resultaat mag er zijn.

Naast het oplossen van urgente beveiligingsproblemen, hebben we een een complete ICT-reorganisatie in gang gezet, met onder andere een aparte ‘ICT-directeur’ zodat het er op het hoogste alltijd iemand met IT-kennis aan tafel zit, om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen. Geen overbodige luxe, nu we Oekraïne helpen in een ‘cyberwar’ tegen Poetin, waarmee aanleiding ontstaat voor Russische hackers om ‘in een ‘state sponsored attack’ terug te slaan door bijvoorbeeld ons water te vergiftigen of de boel onder water te zetten.

Als ‘nieuwe partij’ moesten we eerst door een bureaucratische papiermolen van formulieren en ondersteuningsverklaringen. En dat is gelukt! Niet alleen voor de gemeenteraad, maar ook voor alle stadsdelen. We vinden het belangrijk om daar ook mee te doen, omdat dit aansluit bij onze ‘bottom-up’ manier van werken.

Door het mooie werk van Meer Democratie, heeft Amsterdam inmiddels een prachtige referendumverordening, maar toch valt er nog genoeg te verbeteren aan de democratie in Amsterdam. In de Van der Pekbuurt werd bewoners voorgespiegeld dat ze konden meebeslissen over hoe ze ‘van het gas af’ zouden gaan, maar ondertussen bleek er al een contract getekend met Vattenfall over warmtenetten.

Aquathermie, het duurzamere alternatief waar bewoners mee kwamen, bleek onmogelijk. En rond het Meervaart theater in het water werd ronduit ‘fopparticipatie’ opgezet, waarin gericht voorstanders werden uitgenodigd, om steun voor het eigen prestige plan te veinzen. En ik spreek regelmatig actieve bewoners die vanuit de gemeente eerder tegenwerking dan ondersteuning ervaren.

De K-buurt ging om deze reden zelfs in participatiestaking. Bewonersinitiatieven en wijkcentra worden, ondanks mooie praatjes, wegbezuinigd. Bewoners die zelf hun buurt schoon wilden vegen konden niet eens budget voor een paar bezems krijgen.

“Ideeën worden opgehaald, maar vervolgens door vriendjes van de ambtenaren en politici uitgevoerd in afgezwakte vorm”

Wij zullen niet toelaten dat het stadsbestuur dit soort ‘demofobie’ vertoont en willen juist actief Amsterdammers uitnodigen om taken van de gemeente over te nemen. Want de intrinsieke motivatie van bewoners om hun buurt te verbeteren is goud waard!

Afzonderlijk hebben we eerder al zetels behaald in de gemeenteraad en de stadsdelen. Het belangrijkste wat we met de zetel van de Piratenpartij in Amsterdam-West voor elkaar hebben gekregen is misschien wel de e-democratie van ‘De Stem van West’ en ‘West Begroot’. Op deze platforms kan iedereen ideeën plaatsen om de buurt een stukje beter te maken. En je kan elkaars ideeën bediscussiëren en erop stemmen. Vanwege het grote succes is dit platform inmiddels ook uitgebreid naar de andere stadsdelen van Amsterdam.

Dit platform willen we veel groter inzetten, zodat - net als in Reykjavik, dat onze inspiratie vormde om dit ook in Amsterdam voor elkaar te krijgen - meer dan de helft van de Amsterdammers meedoet op deze platforms. Dat willen we onder andere doen door de platforms te koppelen aan een app die Amsterdammers die dit willen regelmatig om hun mening, ideeën en suggesties vraagt. Bewoners weten immers zelf het beste wat er in hun buurt kan verbeteren!

Natuurlijk willen we nog veel meer, zoals bijvoorbeeld het organiseren van burgerberaden met een stevig mandaat, om zeker te stellen dat de daar gemaakt plannen uitgevoerd worden. Juist op moeilijke thema’s blijken mensen veel meer bereid dan je soms op basis van raadsdebatten zou verwachten. En het aantal zetels verhogen naar 67 en de lokale democratie verstevigen, omdat Amsterdam meer inwoners heeft gekregen, maar het aantal volksvertegenwoordigers juist is afgenomen. Maar dit wordt teveel om op te noemen, dus lees vooral ook ons programma.

Als actiepartijen zijn we eigenlijk het hele jaar door op campagne, via bijvoorbeeld sociale media, opiniestukken en demonstraties. Maar in deze tijd zetten we natuurlijk een hoop tandjes bij! Je kunt ons vinden op demonstraties, debatten, flyeracties, spotjes op AT5 en Salto, de stemwijzers (lees vooral  ook de motivatie bij de antwoorden!) en natuurlijk online!

Met nog twee weken te gaan verheugen we ons op een mooi aantal zetels in de gemeenteraad en in ieder stadsdeel!

Matthijs Pontier is Algemeen Bestuurslid in Amstel Gooi en Vecht en lijsttrekker voor De Groenen Basis Piraten in Amsterdam en Amsterdam-Zuid. Meer informatie over De Groenen Basis Piraten en hun plannen voor Amsterdam kun je vinden op https://degroenenbasispiraten.nl/  Volg Matthijs en De Piratenpartij Amsterdam / De Groenen Basis Piraten op sociale media.


Campagne dagboek

In mijn eerdere blog heb je al kunnen lezen over onze plannen voor een Mokum van Morgen met meer democratie, waarin we zoveel mogelijk verschillende middelen inzetten, zodat iedereen die dat wil de vrijheid heeft om mee te denken, mee te beslissen en mee te doen op een manier die bij je aansluit.

En toen startte Rusland een invasie in Oekraïne. Daardoor is het een hele vreemde campagne geworden. Want alle problemen die hier spelen lijken ineens heel klein als in een buurland, waar ik een maandje geleden nog was, steden kapot worden gebombardeerd.

Toch gingen de campagnes (natuurlijk wat aangepast, maar) ‘gewoon’ door. In dit blog neem ik jullie in mijn belangrijkste persoonlijke campagne activiteiten per dag:

 

Woensdag 23 februari

Ik ben uitgenodigd om voor Cephalo media een interview van een uur te geven over de invloed van grote technologiebedrijven op de samenleving en welke rol de politiek kan spelen om dit in goede banen te leiden. Fijn om over zo’n belangrijk onderwerp de diepte in te kunnen gaan! 

 

Donderdag 24 februari

Poetin was deze dag de invasie in Oekraïne begonnen. Eigenlijk stond mijn hoofd daarom helemaal niet naar het FNV debat van die avond. Maar gelukkig werd dit ook goed dbenoemd aan het begin van de avond en uiteindelijk was het ook fijn om iedereen daar te zien. En werd het uiteindelijk toch een ‘gewoon’ debat, waar ik stond te vertellen dat we de wooncrisis willen bestrijden door leegstand keihard aan te pakken, minimaal 65% sociale huur te eisen en bestaande vierkante meters beter te benutten. Dat we in de zorg meer willen inzetten op preventie, en we willen uitgaan van vertrouwen in professionals om administratiedruk te verlichten. En dat we armoede willen bestrijden met een basisinkomen, een minimumloon van 14 euro, het schrappen van de samenwoonboete en een housing first beleid zodat niemand meer dakloos hoeft te zijn.

 

Vrijdag 25 februari

Vanaf deze vrijdag hebben we elke vrijdag aan het regenboogstembusakkoord geschreven. Ik heb onder andere een punt toegevoegd over meer vrijplaatsen en meer ruimte voor nachtcultuur. Want voor veel mensen is de nacht onmisbaar voor identiteit. Om zichzelf te ontdekken, of te zijn.

 

Zaterdag 26 februari

Mooie dag gehad bij de Mars voor een minimumloon van 14 euro in Amsterdam-Noord

 

Zondag 27 februari

Veel filmpjes opgenomen waarin we onze verschillende standpunten uitleggen. En daarna door naar de demonstratie voor vrede in Oekraïne op de Dam

 

Dinsdag 1 maart 

Ymere verwaarloost het onderhoud van woningen in de Van der Pekbuurt. Op de demonstratie voor het kantoor van Ymere spreekt Kirsten Zimmermann, onze lijsttrekker in Amsterdam-Noord en bewoner van de Van der Pekbuurt. “Zelf zet ik de kachel vaak maar uit. Ymere, ga isoleren!”  

 

Woensdag 2 maart

Op onze campagne vergadering constateren we dat we enorm veel goede teksten en filmpjes hebben. Een professioneel ‘communicatie expert’ heeft ons gratis advies aangeboden over hoe we dit zo effectief mogelijk kunnen inzetten en geeft voor de groep ook andere nuttige tips over het optimaliseren van onze communicatie.

 

3 en 4 maart 

De vergaderingen van het Waterschap lopen natuurlijk ook gewoon door. We maken kennis met de waarnemend dijkgraaf en bespreken onder andere de vertrouwenscommissie voor het aanstellen van de nieuwe dijkgraaf. Het zou toch een stuk mooier zijn als een dijkgraaf gewoon verkozen kon worden!

 

Maandag 7 maart

Ik spreek op een demonstratie voor vrede in Oekraine voor het Russische consulaat op het Museumplein: Boycot en isoleer Poetin en zijn kliek, maar keer je niet tegen het Russische volk. Zij zijn vaak ook zelf het slachtoffer zijn van de mensenrechtenschendingen door Poetin. Versnel de duurzame transitie om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen. En, zeker als we aankondigen mee te helpen in een ‘cyberwar’, is het belangrijk om zelf onze digitale veiligheid op orde te hebben. In het Waterschap hebben we een verbetering in gang gezet, maar er valt bij veel overheden en bedrijven nog veel te verbeteren op dit vlak.

Daarna door naar Pakhuis De Zwijger voor het uitdagers debat! We hebben het vooral over de wooncrisis, maar bijvoorbeeld ook over hoe het stadsbestuur met een autoritaire top-down benadering bewoners tegen zich in het harnas werkt. Ik denk dat een benadering waarbij je samen met bewoners bepaalt hoe je de stad inricht en de energietransitie aanpakt veel effectiever is. 

 

Dinsdag 8 maart

Het blijkt voor mensen binnen de politie en de strafrechtketen praktisch onmogelijk om zich in het openbaar uit te spreken over de problemen die zij ervaren door ineffectief drugsbeleid. We bespreken hoe we een veilige ruimte kunnen creëren waarin zij zich kunnen uitspreken. En in de avond ga ik in debat in de Rivierenbuurt over het woonbeleid. Voor de bezoekers is het heel logisch dat er minimaal 65% sociale huur moet komen als er een wachtlijst van 14 jaar is. Het blijft me verbazen dat andere partijen tot slechts maximaal 40% komen en zelfs dat niet in de praktijk brengen. 

 

Woensdag 9 maart

We maken een middag lang opnames voor AT5. Ze vragen natuurlijk waarom we als Piratenpartij de krachten hebben gebundeld met De Groenen en de Basisinkomenpartij. Het antwoord is simpel: we hadden inhoudelijk vrijwel volledige overlap hadden en daarom besloten hebben de krachten te bundelen. Samen staan we voor een Mokum van Morgen. Een groene stad. Met goede basisvoorzieningen als volkshuisvesting, armoedebestrijding, zorg en onderwijs. Wij zien dit niet al markt, maar als belangrijk basisrecht. Armoede, de wooncrisis en het zorginfarct zijn geen natuurrampen. Het is een politieke keuze om dit goed voor iedereen te regelen. Ook komen we op voor je rechten en persoonlijke vrijheden, zoals je van ons gewend bent. Inclusief democratische vernieuwingen, zodat iedereen ook de vrijheid heeft om mee te denken, mee te doen en mee te beslissen in de stad. En we brengen de ICT-kennis de politiek in die elke keer weer zo broodnodig blijkt.

Het een hele gezellige middag, en dat is goed in het item terug te zien! En met het flyeren voor de camera hebben we in ieder geval weer een paar stemmen erbij gewonnen!

Het Digitale Stad debat bij De Waag is natuurlijk een thuiswedstrijd voor ons. Enorm belangrijk dat dit soort debatten georganiseerd worden, omdat het ervoor zorgt dat partijen een mening moeten vormen over onderwerpen waar ze (helaas) soms anders nooit over hadden nagedacht. Amsterdam kan, in navolging van Delft, kiezen voor digitale soevereiniteit. En investeren in coöperatieve platforms, zodat kleine ondernemers niet meer afhankelijk is van platform monopolisten zoals Uber. En natuurlijk heb ik het gehad over De Stem van West en onze plannen om e-democracy veel breder in te zetten. Samen maken we de stad! Of het nu gaat om inrichting van de buurt of inrichting van de Digitale Stad!

 

Donderdag 10 maart

Bij de MDHG verkiezingslunch luister ik naar de verhalen van mensen die dakloos zijn en de problemen waar ze tegen aan lopen. Door kromme regelgeving is het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een postadres te krijgen. En daardoor is het weer onmogelijk om de ondersteuning te krijgen waar ze recht op hebben. Dit kunnen we natuurlijk veel beter regelen! Een briefadres moet voor iedereen mogelijk zijn, en daarnaast moeten deze zaken ook digitaal geregeld kunnen worden. Door net als Rotterdam de samenwoonboete te schrappen kunnen we veel dakloosheid voorkomen. En met een Housing First beleid naar Fins model maken we niet enkel een einde aan dakloosheid, maar lossen we ook een heleboel andere problemen op, omdat veel problemen juist ontstaan door dakloosheid.

 

Vrijdag 11 maart

Bij Radio SALTO verkiezingspeiclal over Amsterdam Zuid zit ik een uurl lang in de uitzending. naast de ‘gebruikelijke’ onderwerpen hebben we het ook waarom ik politiek actief ben geworden. Als vrijwilliger bij Unity drugsvoorlichting kwam ik erachter dat handhaving van drugsverboden juist voor extra gezondheidsrisico’s zorgt, bijvoorbeeld omdat jongeren honden zien staan en daarom maar in de rij een grote hoeveelheid drugs ineens innemen. Zo ben ik campagne gaan voeren voor een verstandiger drugbeleid. Vervolgens heeft de Piratenpartij me uitgenodigd om daarover een presentatie te komen geven.

 

Zaterdag 12 maart

Censuur is nooit een oplossing. Niet door een ‘Ministry of Truth’ en al helemaal niet door Big Tech. Als er nepnieuws rondgaat, kun je dat als zodanig aanmerken, zonodig specifiek verwijderen en corrigeren met de feiten. Daarom maak ik dit statement namens de Piratenpartij.

En behalve wat ik hier beschreven heb waren we natuurlijk ook gewoon druk bezig op strategische plekken de stad vol te plakken, flyeracties te houden, doen we als actiepartij zichtbaar of indien gepast minder zichtbaar mee aan talloze demonstraties en houden we een stevige online campagne. Doordat vrijwilligers ook korte filmpjes knippen uit de debatten die we gevoerd hebben en ons andere materiaal is alleen al het plaatsen van alle content die we hebben meer dan een dagtaak geworden.

Ik ben heel benieuwd hoeveel zetels we gaan halen in de gemeenteraad en de stadsdelen. Aan onze inzet zal het niet liggen!