Meer Democratie verschijnt regelmatig in de media. Onderstaand een selectie van publicaties en uitzendingen uit 2018. Onderaan vindt u links naar nieuwsberichten en uitzendingen uit andere jaren.
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) was als Kamerlid de drijvende kracht achter de invoering van het burgerinitiatief, waarmee 40.000 burgers h een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kunnen plaatsen. Hoewel veel initiatieven nooit een meerderheid behalen of zelfs ontvankelijk worden verklaard, wijst Dubbelboer er op dat het burgerinitiatief toch een succes is. De helft van de behandelde burgerinitiatieven heeft direct of indirect tot nieuwe wetgeving geleid: "Als ik als Kamerlid in mijn eentje zo’n trackrecord zou hebben, zou ik het meest invloedrijke en creatieve Kamerlid zijn van het laatste decennium!" Dat neemt niet weg dat er veel verbeteringen mogelijk zijn.
Naar aanleiding van het debat over de deconstitutionalisering van de kroonbenoeming van de burgemeester in de Eerste Kamer, is Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) bij Ask me Anything te gast. Samen met Douwe Elzinga (Hoogleraar staatsrecht) en Laurens Bovens (politiek verslaggever BNN) bespreken ze de voor- en nadelen van een gekozen burgemeester en beantwoorden ze vragen van luisteraars.
Een opiniestuk van Arjen Nijeboer en Thijs Vos (Meer Democratie) over het onverstandige besluit van de Nederlandse regering om het raadgevend referendum af te schaffen. De afschaffing van het referendum zal niet leiden tot minder populisme, maar neemt ondervertegenwoordigde en ontevreden kiezers wel een middel af om invloed uit te oefenen op het bestuur.
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast bij WNL Opiniemakers in het kader van honderd jaar algemeen kiesrecht. Hij gaat in gesprek met Syp Wynia (columnist Elsevier) en Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) over de vraag of het huidige bestuurlijke stelsel nog wel aansluit bij de huidige tijd. Alle drie de gasten zijn eensgezind dat vernieuwing van de democratie nodig is, bijvoorbeeld door referenda of een gekozen premier.
De Dagelijkse Standaard bericht over de derde rechtszaak die Meer Democratie gestart is tegen de start over de intrekking van het referendum. In de ogen van Meer Democratie is de inwerkingtreding van de intrekkingswet onrechtmatig. In eerdere rechtszaken verklaarden zowel de afdeling bestuursrechtsspraak als de civiele rechter zich onbevoegd om in te grijpen in het wetgevingsproces en verwezen naar elkaar. Dat is ditmaal niet meer mogelijk. Er zal dus hoe dan ook een inhoudelijke uitspraak komen.
Er komt geen referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum. De civiele rechter stelt dat het inwilligen van de eisen van Meer Democratie buiten haar bevoegdheden vallen. Niesco Dubbelboer (woordvoerder Meer Democratie) reageert teleurgesteld: “Wij blijven gefrustreerd en verweesd achter.” Een dag eerder was het Eerste Kamerdebat over het referendum, waarin D66 ernstig onder vuur lag. Dubbelboer verwacht niet dat er nog grote verrassingen plaatsvinden bij de stemming: “De kadaverdiscipline en partijdwang strekt zich tegenwoordig uit tot in de Eerste Kamer. Ik verwacht heel weinig van onze weldenkende senatoren. Al onze hoop was gevestigd op de uitspraak van de rechter.”
De rechter kan niet ingrijpen tegen de intrekking van het raadgevend referendum. Het is eerst aan het parlement om te bepalen of, wanneer en in welke vorm het referendum wordt ingetrokken. De rechter kan daarom niet nu al een oordeel vellen over de referendabiliteit van de intrekkingswet. Daarom verwerpt zij de vorderingen van Meer Democratie. Meer Democratie laat weten erg teleurgesteld en gefrustreerd te zijn over de uitspraak en overweegt mogelijke juridische vervolgstappen.
Er komt geen referendum over de afschaffing van het referendum. De vorderingen van Meer Democratie zijn afgewezen, omdat de rechtbank in Den Haag zich niet bevoegd acht om op dit moment in te grijpen in het wetgevingsproces.
De strijd over het referendum gaat woensdag 4 juli verder. De civiele rechtbank in Den Haag buigt zich dan over de rechtszaak van Meer Democratie tegen de staat over het referendum.
Het kabinet is niet van plan om het oordeel van de rechter af te wachten voordat zij de intrekking van het referendum bekrachtigd, zo antwoordde Kajsa Ollongren op verzoeken tot uitstel van oppositiepartijen in de Eerste Kamer. Een uitspraak in de rechtszaak van Meer Democratie tegen de staat zou waarschijnlijk op 1 augustus plaatsvinden.
Niesco Dubbelboer is te gast bij Radio Eenvandaag om te vertellen over het Eerste Kamerdebat over de afschaffing van het referendum en de rechtszaak die Meer Democratie heeft aangespannen tegen de staat.
Arjen Nijeboer (Meer Democratie) is te gast bij Ask me anything van BNR Nieuwsradio om vragen te beantwoorden van luisteraars over het referendum in Nederland en het buitenland.
De Staatscommissie parlementair stelsel stelt dat een bindend referendum de democratie kan versterken. Gesprek met diverse opiniemakers over het referendum, waaronder Niesco Dubbelboer (Meer Democratie). Hij pleit voor behoud van het raadgevend referendum: “Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.”
Verslag van de Volkskrant over de nieuwe rechtszaak die Meer Democratie is aangespannen tegen de Staat over de afschaffing van het referendum. Het kabinet probeert op onrechtmatige wijze een referendum over de intrekkingswet te blokkeren. Het kabinet weigert om het oordeel van de rechter af te wachten voordat ze de intrekkingswet in werking laat treden. “Een schoffering van de rechters,” aldus Niesco Dubbelboer (Meer Democratie).
Longread van Arjen Nijeboer en Thijs Vos op People2Power, website van de Zwitserse publieke omroep, over de moeizame verhouding tussen Nederlandse politici en directe democratie. Het kabinet probeert met juridische trucs en ondeugdzame argumenten het raadgevend referendum af te schaffen.
Artikel van Arjen Nijeboer en Thijs Vos op Swissinfo.ch – een site van de Zwitserse publieke omroep – over de recente ontwikkelingen rond het referendum in Nederland.
De rechter buigt zich opnieuw over de intrekking van het referendum. Meer Democratie heeft de staat gedaagd omdat ze op onrechtmatige wijze een referendum over het referendum blokkeert.
Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) over dat GeenPeil er niet in is geslaagd om voldoende handtekeningen in te zamelen voor een donorwetreferendum. Dubbelboer noemt het logisch dat het referendum het niet gehaald heeft, want er was tijdens de parlementaire behandeling al een goed debat over het onderwerp. “Het is part of the game,” aldus Dubbelboer en laat zien dat de huidige handtekeningendrempel al hoog genoeg is.
Uitzending van WNL Haagse Lobby op Radio 1 met vele sprekers uit de politiek en media over de staat van de democratie. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) schuift aan om in gesprek te gaan over de noodzaak van democratische vernieuwing en het referendum. Hij gaat in discussie met Wouter de Winther (journalist De Telegraaf) en Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD).
Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Bart Nijman (GeenPeil / Hart voor Democratie). Meer Democratie voert actie om het referendum te redden; GeenPeil heeft het initiatief genomen voor een referendum over de donorwet. Door fractiediscipline en fractiedwang functioneert de Nederlandse politiek niet naar behoren, daarom is het referendum noodzakelijk als tegenmacht. Dubbelboer, als antwoord of burgers wel voldoende verstand van zaken hebben: "De essentie van democratie is niet of je verstand hebt van iets, maar of iets jouw belang raakt. Daarom heeft een hoogleraar politicologie net zoveel stemrecht als het maffe kruidenvrouwtje op de Veluwe als zij bijvoorbeeld mogen kiezen over de aanleg van een weg door het natuurgebied waar zij wonen."
Niesco Dubbelboer van Meer Democratie en ooit mede-initiatiefnemer van het raadgevend referendum spreekt met Alptekin Akdogan en Bart Nijman over demofobie, de donorwet en het Oekraïnereferendum.
Opinie-artikel van Arjen Nijeboer (Meer Democratie) waarin hij betoogt dat de Europese Unie de financiering van EUvsDesinfo.eu stop moet zetten. EUvsDesinfo is een website die gefinancierd wordt door het Europese agentschap East Stratcom Task Force met het doel om nepnieuws te bestrijden. Vijf Nederlandse media werden ten onrechte bestempeld als “desinforming outlets”, wat laat zien dat er al snel dingen mis gaan als overheden media gaan controleren.
Gesprek met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Peter Schalk (Senator SGP) over het bestaansrecht van het referendum. Volgens Dubbelboer het referendum over de WIV/Sleepwet zien dat het instrument werkt. Hij roept de Eerste Kamer om te bezinnen voor ze het referendum afschaffen.
Opiniestuk van Arjen Nijeboer, Thijs Vos en Niesco Dubbelboer (allen verbonden aan Meer Democratie). Het referendum op de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV / Sleepwet) laat zien dat het referendum werkt. De argumenten tegen stuk voor stuk gelogenstraft of sterk genuanceerd. De auteurs roepen het kabinet op tot bezinning: “Dus Eerste Kamer, schaf het referendum niet af en indien u dit wel wil: laat ons er dan een breed maatschappelijk debat over voeren aan de hand van een referendum.”
Burgemeesters (Ask me Anything, BNN Nieuwsradio, 9 maart 2018)
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast bij Ask me Anything van BNN Nieuwsradio om in discussie te gaan met Jan Jager (stadszaken.nl) en Ferd Crone (Burgemeester Leeuwarden) over de gekozen burgemeester. Ook beantwoord hij vragen van luisteraars. Meer Democratie is recent een volksinitiatief begonnen in Amsterdam voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester.
Meer Democratie dagvaardt de staat wegens de onrechtmatige wijze waarop zij het referendum probeert af te schaffen. De rechtszaak is gecrowdfund door 2600 burgers. Meer Democratie roept de Eerste Kamer op om de behandeling van de intrekkingswet uit te stellen tot na het oordeel van de rechter.
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast bij BNR Nieuwsradio om uitleg te geven over de nieuwe rechtszaak over de afschaffing van het referendum. Het kabinet probeert een referendum over de afschaffing van het referendum op onrechtmatige wijze te blokkeren. Dubbelboer: “Het kabinet kan zich niet boven de wet stellen.”
Uitzending van Nieuwsuur over de invloed van burgers op de politiek. Nieuwsuur spreekt met Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie, over de vele initiatieven om de democratie te vernieuwen in Nederland.
Meer Democratie spant een nieuwe rechtszaak aan tegen de staat over de afschaffing van het referendum. Die afschaffing gebeurt namelijk op onrechtmatige wijze. Dubbelboer geeft uitleg over de rechtszaak: “De rechtszaak is er met name op gericht om een niet juridisch kloppende manier om het referendum over het wel of niet behouden ervan onmogelijk te maken, aan te vechten.”
Meer Democratie stapt opnieuw naar de rechter over de afschaffing van het referendum. De nieuwe procedure is volgens staatsrechtjuristen kansrijk. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie): „Ons doel is dat wij als Nederlanders in een referendum kunnen aangeven of wij het referendum willen behouden of afschaffen”, aldus woordvoerder en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer
Meer Democratie kondigt een nieuwe rechtszaak aan tegen de staats over de onrechtmatige wijze waarop het kabinet het referendum wil afschaffen. Voorstanders van het referendum kunnen zich bij Meer Democratie aanmelden als medestanders van de rechtszaak.
Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) door Teun Gautier bij Café Weltschmerz over de staat van de democratie. We hebben een verouderd democratisch systeem. Een 150 jaar oude bestuurdersdemocratie, waar de kiezer niet de macht kiest, maar slechts de controle van de macht. Dubbelboer probeert met Meer Democratie de democratie te vernieuwen.
Het Parool bericht over het volksinitiatief van Meer Democratie voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De kans dat er een verkiezing komt neemt toe.
Nieuwsuur volgt Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) tijdens het debat over de afschaffing van het referendum. Dubbelboer en Van der Ham namen in 2005 initiatief voor de referendumwet. De afschaffing is “leeg leiderschap”.
Verslag van NRC over het Tweede Kamerdebat over de intrekking van het referendum. De krant volgde Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) voorafgaand en tijdens het debat. Beiden stonden als Kamerlid aan de wieg van het raadgevend referendum.
De Amsterdamse fracties van D66 en GroenLinks hebben burgemeester Van Aartsen gevraagd om snel uit te zoeken hoe ons volksinitiatief - dat vraagt om het uitschrijven van een verkiezing voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam - gerealiseerd kan worden.
Opiniestuk van Niesco Dubbelboer, Arjen Nijeboer en Thijs Vos (allen verbonden aan Meer Democratie) waarin zij zich uitspreken tegen de juridische trucs en onwaarheden die het kabinet inzet om het raadgevend referendum af te schaffen. In strijd met de verkiezingsbeloften. Dubbelboer, Nijeboer en Vos roepen de Tweede Kamer op om het democratisch experiment niet voortijdig stop te zetten en om een referendum over de intrekking toe te staan.
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) was in de nacht van 12 februari twee uur lang te gast in het programma Nachtkijkers. Van 2:00 tot 3:00 sprak hij over de gekozen burgemeester en ons volksinitiatief voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Van 3:00 tot 4:00 over het referendum, de lokale democratie en buurtinitiatieven.
Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) licht het volksinitiatief voor een verkiezing van de nieuwe Amsterdamse burgemeester toe bij Buitenhof. Hij gaat in debat met CDJA-voorzitter Lotte Schipper over het nut van de direct gekozen burgemeester.
Artikel in De Volkskrant over het volksinitiatief voor een burgemeestersverkiezing in Amsterdam. Enkele juristen menen dat het volksinitiatief strijdig zou zijn met de Amsterdamse referendumverordening omdat een referendum niet over individuele benoemingen mogen gaan. Dubbelboer legt uit dat het volksinitiatief niet over individuele benoemingen gaat maar over de procedure bij benoemingen: “Juristen hebben naar mijn plan gekeken. Dit kan gewoon.”
Opiniestuk van Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Erik van Bruggen (BKB Campaigning) in het Parool waarin zij een lans breken voor de gekozen burgemeester. Het is niet meer van deze tijd dat de burgemeester nog steeds achter gesloten deuren wordt gekozen.
Verslag van de Volkskrant over de rechtszaak van Meer Democratie bij de Raad van State over de afschaffing van het referendum. Meer Democratie wil met een “laatste alles-of-niets volksraadpleging” het referendum redden, maar het kabinet probeert dit met juridische trucs te blokkeren.
Verslag van de Volkskrant over de rechtszaak van Meer Democratie bij de Raad van State over de referendabiliteit van de afschaffing van het referendum. De Volkskrant doopte de zaak om tot “Dubbelboer vs Ollongren”
Arjen Nijeboer (Meer Democratie) was te gast bij Radio EenVandaag om uit te leggen waarom Nederland beter af zou zijn met een goed uitgewerkt referendumsysteem. Hij gaat in gesprek met Ewout Klei (historicus) over het nut van referenda en het initiatief van 50plus voor een referendum over de Wet-Hillen.