Meer Democratie verschijnt regelmatig in de media. Hieronder een selectie van de meest recente publicaties en uitzendingen.

 

Een minderheidskabinet is de oplossing om de status-quo te doorbreken (Parool, 21 juni 2021

Opiniestuk van ons: drie maanden na de verkiezingen zit er totaal geen schot in de formatie. Er is een oplossing: een minderheidskabinet. Dit kan snel worden geformeerd omdat er minder partijen aan deelnemen, en er geen gedetailleerd regeerakkoord wordt uitgewerkt. Nog belangrijker: een minderheidskabinet geeft een stevige impuls aan het open democratische debat en herstelt de macht van het parlement tegenover de regering en het ambtenarenapparaat. 

Senaat stemt over de referendumwet: eindelijk bindende inspraak of een Tantaluskwelling? (GeenStijl, 26 januari 2021)

Uitgebreide (en genuanceerde!) analyse van Van Rossem alias Bart Nijman van het debat in de Eerste Kamer over de grondwetswijziging voor het bindend correctief referendum, dat helemaal draaide om de - door Meer Democratie aangezwengelde - felle kritiek op de torenhoge uitkomstdrempel.

Schrap de hoge drempel voor het correctief referendum (Trouw, 17 januari 2021)

De onnodig hoge uitkomstdrempel voor burgers die wetten willen tegenhouden, maakt het correctief referendum tandeloos. De Eerste Kamer moet die weghalen, betogen Arjen Nijeboer en Niesco Dubbelboer, van Meer Democratie.

Directe democratie is niet voor bange mensen (Socialisme & Democratie nr. 5, 2020 (22 oktober))

De angst dat een referendum de parlementaire democratie zal verzwakken is ongegrond, schrijven Pieter Paul Slikker en Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) in reactie op een artikel van Annemarie Kok. Directe democratie leidt soms tot ongemakkelijke uitkomsten maar zorgt ook voor betere besluitvorming en plaatst volksvertegenwoordigers weer in het centrum van het publieke debat.

Niesco Dubbelboer over het nationale burgerinitiatief (BNR Nieuwsradio, 3 september 2020)

Sinds de invoering in 2006 haalden 25 burgerinitiatieven de benodigde 40.000 handtekeningen. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer een nieuw burgerinitiatief voor invoering vna het Zweedse prostitutiebeleid in Nederland. Op BNR Nieuwsradio vertelt onze woordvoerder Niesco Dubbelboer waarom zelfs burgerinitiatieven die het niet halen, soms toch door alle publiciteit hun doel bereiken. Het burgerinitiatief Rookvrije Horeca werd bijvoorbeeld niet ontvankelijk verklaard maar hun doel werd later wel gerealiseerd.

Nederland is meer dan Den Haag en Amsterdam (Reformatorisch Dagblad, 22 augustus 2020)

Aandacht in het Reformatorisch Dagblad voor verbetering van het kiesstelsel waarbij er een directere band is tussen kiezers en volksvertegenwoordigers. In het huidige kiesstelsel zijn de politieke partijen te dominant en zijn er relatief weinig parlementariërs vanuit de provincie. Onze woordvoerder Niesco Dubbelboer (foto) komt aan het woord over de sterke kanten van o.a. het Duitse gemengde kiesstelsel, evenals ons teamlid Thijs Vos die onderzocht wat het effect zou zijn van de wijziging van het kiesstelse zoals die recent door de regering is voorgesteld.

Wordt Pechtold burgemeester van Utrecht? (GeenStijl, 8 juli 2020)

Aandacht van GeenStijl voor onze campagne voor een ad-hoc burgemeestersverkiezing in Utrecht. Scherp neergezet, maar niet minder onduidelijk... 

“Het referendum komt terug na de komende verkiezingen” (Radio 1 - 12 mei 2020)

Niesco Dubbelboer verdedigt het referendum in een interview met De Nieuws BV (Radio 1). Tegenstanders van het referendum stellen dat een referendum te simpel is omdat mensen alleen voor of tegen kunnen stellen. Onzin, zegt Dubbelboer, want Kamerleden stemmen uiteindelijk ook voor of tegen, en in de Eerste Kamer al helemaal omdat die geen recht van amendement heeft. Ook bespreekt hij het grote succes van het referendum over de Europese Grondwet in 2005, toen de opkomst meer dan 2 keer zo hoog was als bij de Europese Parlementsverkiezingen van 1999.

Waarom corona-apps meer kwaad dan goed zullen doen (Joop.nl - 16 april 2020)

Ons bestuurslid Matthijs Pontier (ook actief in de Piratenpartij) plaatst vele kritische kanttekeningen bij de corona-apps die het kabinet halsoverkop wil lanceren. We dreigen nu zonder fundamentele discussie en in een lamgelegde democratie maatregelen te accepteren die enkele maanden geleden ondenkbaar waren. Corona-apps zullen veel valse meldingen opleveren met angst en sociale uitsluiting van mensen als gevolg, terwijl de testcapaciteit op geen stukken na voldoende is om vast te stellen of iemand daadwerkelijk besmet is. Juist de groep die het meeste kwetsbaar is - de ouderen - heeft vaak geen smartphone. De specificaties die de regering aan ontwikkelaars heeft meegegeven schieten tekort op het punt van privacy en veiligheid. En er is het gevaar van ‘function creep’: technologie die eerst voor een bepaald doel wordt gebruikt, wordt later vaak voor heel andere zaken gebruikt. Al met al is zijn conclusie: niet doen.

Coronabeleid erger dan de kwaal (Café Weltschmerz - 7 april 2020)

Niesco Dubbelboer interviewt filosoof/theatermaker Ab Gietelink voor Cafe Weltschmerz over de grote gevolgen van het huidige coronabeleid op democratie, rechtsstaat en economie. Volgens Gietelink zijn we zonder noemenswaardige publieke discussie over eventuele alternatieven en met een verlamd parlement – nul stemmen tegen – in een situatie geraakt met enorme, langdurige sociale gevolgen. Ab Gietelink staat sinds decennia bekend als een onafhankelijke dwarsdenker die gedurfde vragen stelt over grote maatschappelijke kwesties. Zoals altijd geldt: Meer Democratie houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van inhoudelijke beleidskwesties (zoals het coronabeleid) en komt alleen op voor echte democratie en burgerrechten. Maar we leven in uitzonderlijke tijden en de vragen die Gietelink stelt raken ons allemaal. 

Partij, maak ruimte voor burgers (NRC Handelsblad – 13 maart 2020)

Naar aanleiding van de commissie-Remkes die aanbevelingen deed voor democratische vernieuwing (waaronder invoering van het bindende correctieve referendum), schreef Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) samen met Bert Blase (Code Oranje), Harm van Dijk (G1000 Nederland), Bart Nijman (GeenPeil) en Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) dit opiniestuk. 

Meer Democratie pleit voor gekozen burgemeester (EenVandaag – 11 maart 2020)

In het tv-programma EenVandaag pleit Niesco Dubbelboer voor invoering van de gekozen burgemeester. De aanleiding voor het item is onze campagne voor een verkiezing van de nieuwe Haagse burgemeester, waarvoor twee kandidaten – Bert Blase, de waarnemend burgemeester van Heerhugowaard, en Richard de Mos, de leider van de grootste partij in Den Haag - inmiddels in het openbaar hebben gesolliciteerd.

“Hagenezen moeten zelf hun burgemeester kiezen” (TV West - 10 februari 2020)

In februari 2020 startte Meer Democratie een campagne voor een verkiezing van nieuwe Haagse burgemeester. De gemeenteraad kan zo’n verkiezing eenvoudig zelf organiseren door aan kandidaten te vragen dat ze zich publiekelijk kandidaat stellen, en de bevolking een voorkeur te laten uitspreken. In de praktijk wordt immers altijd de kandidaat benoemd die door de gemeenteraad wordt voorgedragen.  Op de regionale zender TV West geeft Niesco Dubbelboer tekst en uitleg.

“Iedereen heeft ideeën, burgers moeten die op de agenda kunnen plaatsen” (Spanning – september 2019)

Interview met Arjen Nijeboer in het SP-tijdschrift Spanning over de principes van de directe democratie en hoe referenda werken in Zwitserland en de Verenigde Staten.

“Laat democratische vernieuwing niet over aan het kabinet” (WNL Opiniemakers – 29 juni 2019)

Interview met Niesco Dubbelboer in het radioprogramma WNL Opiniemakers over de slappe reactie van het kabinet op de voorstellen voor democratische vernieuwing (waaronder invoering van het bindende correctieve referendum) van de commissie-Remkes. De commissie-Remkes is door het kabinet zelf ingesteld, en terwijl de commissie nog bezig is, schaft het kabinet het referendum af. Volgens Dubbelboer moet de Tweede Kamer een veel actievere rol opnemen bij de vernieuwing van de democratie.

Voor fundamentele democratische hervorming van de EU! (EenVandaag – 23 mei 2019)

Gisteravond pleitte onze woordvoerder Niesco Dubbelboer in TV-uitzending van EenVandaag voor democratische hervorming van de EU. Burgers moeten eerste en laatste woord krijgen over toekomst van Europa en over elk nieuw EU-verdrag moet referendum gehouden worden. (Vanaf 21:57)

Mogelijkheden referenda burgervriendelijk verruimen (Het Parool - 29 januari 2019):

Ons opiniestuk over de plannen van het Amsterdamse college om de mogelijkheden rond referenda te verruimen in Amsterdam.  Het is goed dat het college meer besluiten referendabel wil maken en de drempels wil verlagen. Het is negatief dat het college oppert om de raad per geval te laten bepalen of een referendum mogelijk is. Wij roepen college en raad op om de hervorming van het referendum ook echt een verbetering te laten zijn!

Raad van State: referendum mocht afgeschaft worden zonder referendum (Algemeen Dagblad - 16 januari 2019):

Verslag in het AD over onze laatste rechtszaak om de afschaffing van het referendum voor de Raad van State. Meer Democratie betoogde dat de intrekkingswet onrechtmatig is en juridisch niet werkt. Daarom zouden we nog steeds recht hebben op een referendum over de afschaffing van het referendum. Maar volgens de Raad is de intrekkingswet een ‘bijzondere wet’, die boven de algemene wet staat. Een klap in het gezicht van de rechtsstaat en de burgers.

Eerdere jaren: