Slagen burgerberaden waar politici vastlopen? | Meer Democratie

Slagen burgerberaden waar politici vastlopen?

 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.
Dinsdag 25 mei 2021 'Hart voor Democratie' webinar met gast Eva Rovers

 

Schrijver en cultuurhistoricus Eva Rovers vertelt in een webinar op dinsdag 25 mei, 19.00 - 20.00 uur over burgerberaden. Klik hier om je in te schrijven!

 

Eva Rovers, schrijver en cultuurhistoricus, gaat deze avond in gesprek met Niesco Dubbelboer. De laatste jaren schrijft zij hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden en richtte daarom mede Bureau Burgerberaad op. Daar houdt zij zich bezig met onderzoek naar burgerberaden en manieren om de kennis hierover in Nederland te vergroten. Hoe verhoudt het zich tot het referendum? Hoe zorg je dat politici er niet mee aan de haal gaan?

De parlementaire democratie kraakt in haar voegen. Steeds minder mensen voelen zich vertegenwoordigd door volksvertegenwoordigers, democratische besluitvorming wordt uitgehold door lobbyisten en multinationals die meeschrijven aan wetteksten en de vierjarige verkiezingscylcus zorgt ervoor dat korte termijn politiek het wint van lange termijn visie. De democratie is kortom aan een grondige update toe.

Burgerberaden zijn gelote groepen inwoners die meedenken, meepraten én meebeslissen over (complexe) maatschappelijke problemen. Hierin komen mensen samen die elkaar meestal niet ontmoeten, die de tijd nemen om elkaars argumenten te leren kennen en die – omdat ze helemaal losstaan van de gevestigde partijpolitiek – misschien met oplossingen komen waar de politiek faalt. Kom erachter hoe deze vorm van deliberatieve democratie bijdraagt aan een weerbare samenleving die klaar is voor de uitdagingen van de 21e eeuw.

Registreer nu!

 

May 25th, 2021 7:00 PM   tot   8:00 PM
Online - Zoom link
Nederland

randomness