Het bindend correctief referendum is terug in de Haagse politiek. Nadat Nederland – als eerste democratische land ooit – twee jaar geleden het referendum afschafte, staat nu een nieuwe referendumwet op de agenda. Dinsdag 1 september vanaf 19 uur debatteert de Tweede Kamer plenair over het initiatiefvoorstel van Kamerlid Ronald van Raak (SP) om het bindende correctieve referendum in de Grondwet te verankeren. 
 

“Wij zijn heel blij dat het referendum terug is op de Haagse agenda. We zijn hoopvol op een meerderheid. Maar het is nog geen gelopen race, want het is nog enigszins onduidelijk wat D66 en GroenLinks gaan doen”, zegt woordvoerder Niesco Dubbelboer. “VVD, CDA, ChristenUnie en SGP blijven geharnaste tegenstanders. Van de andere partijen rekenen we op een stem voor.”

Laat demofobie varen

Er zijn ook nieuwe redenen om het referendum te omarmen. Zowel de door het parlement ingestelde Staatscommissie Parlementair Stelsel (de commissie-Remkes) als de Raad van State kwamen met goed onderbouwde, positieve adviezen voor de invoering van het bindend correctief referendum. Dubbelboer: “De tegenstanders moeten hun demofobie – angst voor het volk – eindelijk eens laten varen.”

Als de grondwetswijziging nu een meerderheid krijgt in de Tweede en Eerste Kamer, moet hij na de verkiezingen van maart nogmaals bekrachtigd worden, ditmaal met een twee-derde meerderheid.

Debat online te volgen

Wegens de coronasituatie is het niet mogelijk om het Kamerdebat vanaf de publieke tribune te volgen. Het debat is echter live te volgen via de website van de Tweede Kamer. Meer Democratie twittert tijdens het debat live via haar account @MeerDemocratie.