In 2018 trok het kabinet Rutte III de referendumwet in. Een grof schandaal, waar buiten de coalitiepartijen bijna iedereen in Nederland grote kritiek op had. Meer Democratie voerde 3 rechtszaken tegen de juridische trucs van het kabinet die een referendum over de afschaffing van het referendum blokkeerden. Helaas kozen de rechters partij voor het kabinet.

Maar... de referendumgeest is in Nederland definitief uit de fles. Meer Democratie zet zich in om het nationale referendum snel weer mogelijk te maken.

Al drie nationale referenda

Er zijn inmiddels al drie nationale referenda geweest: de referenda over de Europese Grondwet (2005), het Oekraine-verdrag (2016) en de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (2018). Ook steeds meer gemeenten en provincies voeren het referendum in: op lokaal niveau zijn sinds begin 20e eeuw al zo’n 200 referenda gehouden. De opmars van het referendum is niet te stuiten en het is een kwestie van tijd voordat het referendum op nationaal niveau weer terug komt.

Nieuwe poging voor bindend correctief referendum

De Staatscommissie Parlementair Stelsel, die door het kabinet is ingesteld en waarin de meeste politieke partijen vertegenwoordigd waren, adviseerde in zijn eindrapport van december 2018 onder meer de invoering van een bindend correctief referendum. Vervolgens heeft Kamerlid Ronald van Raak in januari 2019 opnieuw een grondwetswijziging voor een bindend correctief referendum in de Tweede Kamer ingediend. 

Het gaat om een beperkt voorstel: belangrijke onderwerpen als de grondwet, de begroting, belastingen en internationale verdragen zijn uitgezonderd. Helemaal onverteerbaar voor ons is de torenhoge uitkomstdrempel voor een geldige uitslag die er op initiatief van de ChristenUnie in is gezet. Hier hebben we hard actie tegen gevoerd: lees hier de afloop daarvan. Na de verkiezingen van maart 2021 zal het voorstel in tweede lezing worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer. Wij houden dit nauwlettend in de gaten!

Verbetering van het Amsterdamse referendum

Mede door een actie van Meer Democratie is er in de Amsterdamse gemeenteraad brede steun gekomen voor meer mogelijkheden voor lokale referenda. We werken nu samen met het gemeentebestuur aan een nieuwe referendumverordening waarmee burgers niet alleen raadsbesluiten kunnen tegenhouden, maar ook referenda over hun eigen voorstellen kunnen organiseren. Bovendien worden de drempels verlaagd en het aantal uitgezonderde onderwerpen flink verminderd. We hopen dit voorstel zo spoedig mogelijk in de gemeenteraad in te dienen.

Steun deze acties!

Help ons het referendum weer terug te brengen. Doe hier een éénmalige donatie. Of beter nog, steun Meer Democratie als Vriend met een maandelijkse bijdrage. Dan zorgt u dat we snel en onafhankelijk kunnen handelen, en campagnes langer vooruit kunnen plannen. Hartelijk dank, want onze acties zijn alleen mogelijk door de bijdragen van mensen als u!