Keffertje bleek van karton - Verslag referendumdebat Eerste Kamer op 3 juli | Meer Democratie

Keffertje bleek van karton - Verslag referendumdebat Eerste Kamer op 3 juli

Vandaag was het grote (pleinare) in de Eerste Kamer over afschaffing van het referendum. Het hoogtepunt kwam 's middags in de eerste termijn, toen D66-fractievoorzitter Hans Engels grote woorden in de mond nam. 

 

In zijn fractie leefden grote bezwaren tegen het uitsluiten van een referendum over de afschaffing. Engels beklaagde dat het kabinet geen agenda voor democratische vernieuwing had. En dat Ollongren maar beter met iets goeds (en nieuws) zou komen omdat zijn fractie anders niet akkoord zou gaan.

De spanning steeg...

Waarnemers keken op: wat gaat hier komen? Na een pauze van een uurtje volgde de totale anticlimax. Want Ollongren kwam met helemaal niets. Alleen met de al zo vaak herhaalde bezweringen en verder geen enkele inhoudelijke toezegging.

En Hans Engels verklaart vervolgens doodleuk dat zijn fractie overtuigd is van de antwoorden van Ollongren. Bezwaren zijn opeens foetsie.

Het keffertje bleek van karton

Toen brak echt onze klomp. Engels had niet eens voldoende tijd om fatsoenlijk te vergaderen met zijn hele fractie. En andere senatoren waren ook verbaasd. Ze stonden in rijen achter de microfoon om Hans Engels te vragen wat hem nou overtuigd had?

Het bleef stil. De senatoren drongen aan: maar net stelde u, heer Engels, zich zo strijdig op, alsof u niet akkoord zou gaan met de intrekkingswet in de huidige vorm als er niet dit of dat veranderde. Wederom geen antwoord.

Dinsdag 10 juli hoofdelijke stemming

We gaan het zien. Aanstaande dinsdag 10 juli zal de Eerste Kamer hoofdelijk stemmen over de intrekkingswet en de ingediende moties.

randomness