Maar... met de Eerste Kamer weet je het nooit. Als het op democratische systeemverandering aankomt, blijkt de niet direct gekozen Eerste Kamer keer op keer een conservatief bolwerk van tegenstand en kan er op het laatste moment nog een duveltje uit een doosje komen. In maart 2005, tijdens de “Nacht van Van Thijn”, werd een soortgelijke grondwetswijziging ook al eens op het allerlaatste moment geblokkeerd. Daarom roepen wij u op om de druk op de Eerste Kamer op te voeren, onder andere via een petitie die iedereen hier kan tekenen.
Achterkamertjes
Een benoemde burgemeester is een totaal achterhaald overblijfsel uit voorbije tijden. De burgemeestersbenoemingen spelen zich volledig af in de achterkamertjes. Rond de selectie van de nieuwe burgemeester geldt strikte geheimhouding. Wie lekt, wordt anno 2018 nog steeds strafrechtelijk vervolgd. De hoofdreden voor deze geheimhouding lijkt de bescherming van de carrière van toppolitici te zijn. Als bekend wordt dat zij solliciteerden maar niet geselecteerd werden, dan kan dat nadelig zijn voor hun huidige of toekomstige posities. Het is belachelijk dat dat nu zwaarder weegt dan het publieke belang van de democratie en de transparantie.
Partijpolitieke tombola
De huidige burgemeestersbenoemingen zijn speelbal van de partijpolitieke tombola. Een burgemeesterschap is in de praktijk grotendeels voorbehouden aan leden van de traditionele regeringspartijen. VVD, CDA, PvdA en D66 leveren maar liefst 87% van de huidige burgermeesters. De lokale partijen – met 33% van de stemmen de grootste politieke familie in gemeenteland – mogen het doen met een armzalige 3% van de burgemeesters. Partijloze burgemeesters zijn er nauwelijks. Het kiezen van de burgemeester helpt om iedereen met voldoende kwaliteiten een eerlijke kans te geven. Niet voor niets geven opiniepeilingen al decennia een meerderheid voor de gekozen burgemeester aan.
Gekozen door de raad of door het volk
Deze grondwetswijziging regelt nog niet of de burgemeester straks door de raad of door de bevolking wordt gekozen. De indieners hebben dit nu in het midden gelaten, omdat het zeer moeilijk is om de benodige tweederde meerderheid te vinden voor welke goede oplossing dan ook. Maar als deze grondwetswijziging wordt aangenomen, dan wordt de huidige benoemingswijze uit de grondwet gehaald en kan de burgemeestersverkiezing voortaan via een gewone meerderheid worden geregeld. Dat is duidelijk in het voordeel van de democraten onder ons. Daarom:
Teken de petitie en laat de senatoren weten dat wij, de burgers, een gekozen burgemeester willen!