En wat blijkt: de regering kiest wel heel discutabele manieren om dat te doen. “Wij van Meer Democratie, en anderen, hadden al aangekondigd een referendum over de afschaffing van het referendum te organiseren. Dat is wettelijk namelijk gewoon mogelijk. Maar de regering is zo bang voor zo’n referendum dat ze met zeer aanvechtbare juridische trucs komt om dit te blokkeren”, zegt Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie.
Ten eerste zegt artikel V van de intrekkingswet doodleuk dat de Wet Raadgevend Referendum niet van toepassing is op de intrekkingswet. Maar zoals juristen al betogen, gaat die vlieger niet op. Het referendum over de intrekkingswet moet immers worden aangevraagd nog voordat de intrekkingswet in werking treedt. En op dat moment geldt de Wet Raadgevend Referendum nog. De regering poogt dat te ondervangen door in artikel VI te stellen dat de intrekkingswet met terugwerkende kracht ingaat. Maar het recht geeft de overheid maar heel weinig ruimte om een wet met terugwerkende kracht te laten ingaan. Dit mag alleen in heel bijzondere gevallen.
Meer Democratie gaat volop de strijd aan om het referendum te redden. “We hebben een petitie gelanceerd die al door bijna 35.000 Nederlanders is getekend. We lobbyen onder Tweede Kamerleden en senatoren om hen te laten inzien dat dit zo niet kan, alleen om rechtsstatelijke redenen al niet. We kunnen geen namen noemen maar hebben op dit terrein al enkele successen geboekt. We zijn veel in de media geweest en zoeken overal de publiciteit. We proberen met alle middelen om ervoor te zorgen dat er toch een referendum over de dreigende afschaffing van het referendum georganiseerd kan worden. En voor het geval dit allemaal niet helpt, bekijken we met advocaten de mogelijkheden voor een rechtszaak tegen de Staat”, aldus Dubbelboer.
Wordt vervolgd…