CETA nog geen feit
Maar er is nog een heel traject te overbruggen voordat CETA is goedgekeurd. En Meer Democratie zal, samen met honderden zo niet duizenden organisaties in heel Europa, er alles aan doen om CETA ingrijpend gewijzigd te krijgen, of anders helemaal van tafel te krijgen.
Eerst moet het Europese Parlement CETA goedkeuren. Pas dan kan CETA voorlopig in werking treden. Vervolgens moeten ook de 37 nationale en regionale parlementen van de EU-lidstaten nog definitief akkoord gaan met CETA. Dit speelt pas volgend jaar. In die tijd kan er nog veel gebeuren. Er komen bijvoorbeeld verkiezingen aan in een aantal EU-lidstaten. Als ook maar één parlement tegenstemt, is het hele verdrag van tafel en komt er ook een einde aan de voorlopige inwerkingtreding.
Walen werpen blokkades op
Bovendien hebben de Walen aanvullende eisen gesteld en gekregen in de aanvullende verklaring die aan CETA is toegevoegd. Zij hebben het Europese Hof van Justitie gevraagd om te oordelen of de ICS-tribunalen wel mogen van het Europese recht. En zelfs als het Hof oordeelt dat dat wel het geval is, dan behouden de Walen zich het recht voor om alsnog tegen CETA te stemmen als de ICS-tribunalen onderdeel blijven van het verdrag.
Duitse tegenstand
Als klap op de vuurpijl is ook de Duitse instemming nog niet zeker. Het Duitse constitutionele hof zal ook een bindend oordeel vellen of de ICS-tribunalen niet tegen de Duitse grondwet ingaan. En naast de Duitse Bondsdag moet ook de Bondsraad (waarin de deelstaten zitting hebben) instemmen met CETA. Omdat er in veel deelstaten progressieve coalities komen, is die toestemming verre van zeker. In een aantal deelstaten lopen volksinitiatieven om de deelstaat in de Bondsraad tot een nee-stem te verplichten.
Referendum in Nederland
Last but not least is er in Nederland het referendum. Op initiatief van Meer Democratie heeft een coalitie van organisaties al ruim 188.000 handtekeningen opgehaald voor een CETA- en TTIP-referendum. En met uw steun gaan we door tot we de 300.000 hebben bereikt. Teken hier voor een referendum over CETA en TTIP.