Kempen schreef zijn rapport op verzoek van organisaties die campagne voeren tegen CETA en TTIP: Mehr Demokratie, Greenpeace, Foodwatch en Campact.
Het ‘nee’ in één lidstaat kan CETA stoppen. Die conclusie is des te meer van belang omdat een brede coalitie van maatschappelijke organisaties in Nederland – het Platform TTIP CETA Referendum - een referendum over CETA voorbereidt. Een petitie die oproept tot dit referendum is al door bijna 180.000 Nederlanders getekend.
Internationaal verzet
Er zijn meer landen die misschien ‘nee’ zeggen tegen CETA. Het Duitse Constitutionele Hof (Bundesverfassungsgericht) doet ook uitspraak over de verenigbaarheid van CETA met de Duitse grondwet, en kan de regering verplichten CETA te verwerpen. In de Duitse deelstaten Beieren, Schleswig-Holstein en Nordrhein-Westfalen lopen volksinitiatieven met het doel om de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de deelstaten) tot afwijzing van CETA te bewegen. Als de Bondsraad niet instemt met CETA, kan het verdrag niet in werking treden. In Oostenrijk heeft kanselier Kern zich zeer kritisch over CETA uitgelaten.
“Geen regering kan zeggen dat het verzet in hun land tegen CETA er niet toe doet”, aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Platform TTIP CETA Referendum.
Achtergrond
Momenteel behandelt de Europese Commissie CETA uit politieke overwegingen als een “gemengd” akkoord dat zowel Europese als nationale bevoegdheden bestrijkt, en daarom de instemming van alle nationale parlementen vereist. Tegelijk stelt de Commissie dat vanuit zuiver juridisch oogpunt, CETA alleen Europese bevoegdheden betreft, en daarom alleen de instemming van de Europese Raad volstaat. “Dit rapport toont aan dat dat niet klopt. De Europese Commissie wil kennelijk hoe dan ook CETA erdoor jassen, en creëert een juridisch mistige situatie waarin ze speelruimte hebben om hun zin door te drijven”, zegt Dubbelboer.
In de woorden van Kempen: “De Commissie behoudt zich, in een toestand van juridische onzekerheid, het recht voor om de goedkeuringsprocedure, die momenteel nog de instemming van alle EU-lidstaten vereist, zo te veranderen dat alleen een beslissing van de Europese Raad voldoende is.” Hij komt tot de conclusie dat het ratificatieproces gestopt moet worden zodra de Europese Commissie CETA toch als verdrag behandelt dat zuiver Europese competenties betreft.
Download het rapport hier.