Referendum wordt niet bindend gemaakt | Meer Democratie

Referendum wordt niet bindend gemaakt

Het raadgevende referendum, dat Nederland sinds 1 juli 2015 heeft, wordt voorlopig niet bindend gemaakt. De drie partijen die in 2005 een grondwetswijziging indienden om het bindende referendum mogelijk te maken – PvdA, D66 en GroenLinks – willen anno 2017 het voorstel niet langer verdedigen in het parlement.

“Het conservatisme en de angst voor de bevolking hebben het gewonnen van het nuchtere inzicht dat gewone mensen meer zeggenschap willen in de politiek en in het publieke domein, en dat op allerlei terreinen ook steeds meer veroveren”, stelt Niesco Dubbelboer van Meer Democratie, die als Kamerlid mede-indiener was van zowel het raadgevende als het bindende referendum.

Het is de eerste keer in de parlementaire geschiedenis dat indieners later hun handtekening onder een grondwetswijziging intrekken. “Dat laat zien hoe hardnekkig de regentenmentaliteit in politiek Den Haag is en hoe vreselijk taai de gevestigde instituties zijn. Heel erg teleurstellend!”

Raadgevende referendum

Tegelijkertijd wisten we vanaf het begin dat het moeilijk zou zijn. Voor het bindende referendum is een twee-derde meerderheid nodig en die is er niet omdat VVD en CDA tegen elke vorm van het referendum zijn. Juist daarom is destijds, naast de grondwetswijziging, ook de Wet Raadgevend Referendum ingediend die een niet-bindend referendum mogelijk maakt. Die is met gewone meerderheid in 2015 aangenomen. “Deze wet blijft gewoon overeind, maar het is jammer dat de politiek met de uitslag aan de haal kan blijven gaan”.

Bekijk het interview met  Niesco Dubbelboer, Boris van der Ham en Hans Wiegel in Nieuwsuur (22 mei 2017), vanaf minuut 17:57:

https://www.npo.nl/nieuwsuur/22-05-2017/VPWON_1267675