Komend najaar beslist de Tweede Kamer – en daarna de Eerste – over het CETA-verdrag. Veel organisaties en partijen verzetten zich tegen CETA vanwege milieu, eerlijke handel of sociale rechten. Ons gaat het om de aanval die dit verdrag doet op de democratie!

 

Maar wij kunnen CETA nog stoppen. Want in het Nederlandse parlement rommelt het: PvdA,  50PLUS en de ChristenUnie zijn nog onbeslist. En alle EU-lidstaten moeten unaniem het verdrag goedkeuren, anders gaat het niet door. Nederland kan dus CETA stoppen voor heel Europa.

Klik hier en roep de partijen nu op om CETA te stoppen!

In 2017 stonden wij als Meer Democratie met andere organisaties klaar om een referendum over CETA af te dwingen. De referendumwet bestond nog dus daar hadden we gewoon recht op. We hadden de contactgegevens van 200.000 Nederlanders verzameld die een referendum willen.

Maar “the empire struck back”… De eerste beleidsdaad van het nieuwe kabinet-Rutte  na de verkiezingen was de afschaffing van de referendumwet. En het is een publiek geheim dat de regering dat mede deed om het referendum over CETA te blokkeren. Daar mogen ze niet mee wegkomen!

Waarom deugt CETA niet? Drie democratische redenen

1. CETA is in het geheim uitonderhandeld tussen ambtenaren, regeringen en vertegenwoordigers van gevestigde belangen. Zelfs parlementariërs hadden nauwelijks mogelijkheid tot het lezen van stukken, laat staan tot bijsturing.

2. CETA haalt zeggenschap weg van parlement en burgers, en hevelt deze over naar ongekozen internationale organen die de reikwijdte van CETA verder kunnen vergroten. De democratie heeft het nakijken!

3. CETA geeft speciale rechten aan multinationals (en alleen zij!) om staten aan te klagen als zij democratisch besluiten nemen die de winsten van multinationals aantasten. Burgers of maatschappelijke organisaties krijgen die mogelijkheid niet.

Neem nu actie!

Neem nu actie en stuur een oproep aan de Tweede Kamer om CETA te stoppen!

U kunt zelf kiezen welke partijen u wilt mailen. En voor uw oproep aan de Tweede Kamerfracties kunt u uit verschillende thema’s en standaardbericht kiezen en deze eventueel zelf helemaal aanpassen.

PvdA, 50PLUS en ChristenUnie zijn nog onbeslist. Het is vooral belangrijk om hen te overtuigen. Daarom zijn deze partijen voorgeselecteerd bij het sturen van uw oproep. Maar u kunt ook een oproep sturen aan andere partijen. Richt u dan vooral op CDA, D66 en VVD want zij hebben CETA tot nog toe gesteund. FvD, GroenLinks, SP, PVV, PvdD en DENK zijn tegen, evenals waarschijnlijk SGP. Klik onder “Uitgelicht” om alle partijen te zien.

Disclaimer:

Voor deze actie gebruiken we een gedeelde webtool die door veel organisaties wordt gebruikt. Daarom staat er ook informatie op over milieu, werknemersbelangen, enzovoort. Maar nogmaals, het gaat ons als Meer Democratie om de democratische rechten van u en uw medeburgers!