Gabriel (tevens leider van de sociaaldemocratische SPD) zei dat dit komt "omdat wij Europeanen ons natuurlijk niet aan de Amerikaanse voorwaarden willen onderwerpen (…). Het overleg is mislukt, maar niemand durft het toe te geven." Volgens Gabriel hebben de delegaties tot dusver over geen van de 27 hoofdstukken overeenstemming bereikt.
Fekl zei dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen omdat er volgens hem in Frankrijk geen politieke steun meer voor is. "Er moet een duidelijk einde aan komen, zodat we een goede basis hebben om opnieuw te beginnen."
CETA: de adder onder het gras
Dat klinkt goed, maar er zit een grote adder onder het gras. Sigmar Gabriel sprak zich namelijk wél positief uit over CETA, de Canadese versie van TTIP, die al af is en al de goedkeuringsfase is ingegaan. Dat is vreemd, want TTIP en CETA lijken als twee druppels water op elkaar.
Nog belangrijker: CETA is TTIP via de achterdeur. Tachtig procent van de Amerikaanse bedrijven die in Europa actief zijn, hebben namelijk ook een Canadese vestiging. Via die route kunnen ze onder CETA alsnog Europese overheden aanklagen.
Referendum over CETA
CETA wordt de komende maanden al voorgelegd aan de Europese Raad (waarin de nationale regeringen zitten) en het Europees Parlement. Daarna is het de beurt aan de lidstaten. Zodra CETA ook door het Nederlandse parlement is goedgekeurd, kan er een referendum worden aangevraagd. Daar zet Meer Democratie zich als initiatiefnemer van het Platform TTIP CETA Referendum voor in. Teken de petitie voor een referendum over CETA en TTIP op www.ttip-referendum.nl.