Voldoende handtekeningen voor volksinitiatief voor gekozen burgemeester Amsterdam | Meer Democratie

Voldoende handtekeningen voor volksinitiatief voor gekozen burgemeester Amsterdam

Vier dagen na de start heeft het comité ‘Wij willen onze burgemeester kiezen’ het minimale vereiste aantal handtekeningen binnengehaald om haar plan voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester in de Amsterdamse gemeenteraad in te dienen. Volgens de Amsterdamse verordening  zijn daarvoor minimaal 1200 handtekeningen nodig.

“We gaan echter nog even door met inzamelen omdat sommige handtekeningen misschien ongeldig worden verklaard. Elke Amsterdammer van 18 jaar en ouder kan daarom nog tekenen op Kiesdeburgemeester.nl”, zegt Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie.

Plan maakt serieuze kans op realisatie

De Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks en SP hebben de afgelopen dagen steun uitgesproken voor het volksinitiatief. Op dit moment hebben zij samen een meerderheid van 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. “Maar ook Amsterdamse politici van andere partijen hebben zich achter ons plan geschaard. Oud-VVD-wethouder Frits Huffnagel is bijvoorbeeld lid van ons comité”, aldus Dubbelboer.

Argumenten voor een gekozen burgemeester

“Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. En bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur”, zegt Dubbelboer.

Juridische haalbaarheid

Sommigen twijfelen aan de juridische haalbaarheid van ons plan. Zo schreven verschillende media dat de ‘Amsterdamse verordening op het burgerinitiatief, het volksinitiatief en het referendum’ zegt dat burgers niet over benoemingen mogen stemmen. “Dat is een misverstand. De verordening zegt alleen dat volksinitiatieven niet mogen gaan over individuele kwesties. Maar wij spreken ons ook niet uit over individuen. Wij stellen een andere procedure voor bij het aanwijzen van een nieuwe burgemeester. Dat is iets heel anders.”

“Juristen hebben naar ons plan gekeken. Het kan binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Als er maar politieke wil is”, zegt Dubbelboer.