Webinar 22 juni: Democratie zonder politieke partijen? | Meer Democratie
Mensen

Webinar 22 juni: Democratie zonder politieke partijen?

Op 22 juni is de tweede aflevering van onze nieuwe webinar serie, 'Hart voor Democratie'. Wat is er allemaal mogelijk om onze democratie sterker en mooier te maken? Op welke manieren kunnen burgers echt meer zeggenschap uitoefenen? Wat zijn de echt succesvolle voorbeelden uit binnen- en buitenland?

 

Zo veel politieke partijen in Nederland! Al die zogenaamde ruzieclubjes en relpartijtjes, waar zijn ze toch goed voor? In onze volgende webinar op dinsdag 22 juni (19-20 uur) onderzoeken we hoe de democratie juist baat kan hebben bij versplintering, en hoe een partijloze democratie er uit zou kunnen zien. 

Deze webinar is al geweest, kijk hem nu terug op YouTube.

In dit webinar gaat Niesco Dubbelboer in gesprek met Geerten Waling, historicus en schrijver van meerdere boeken over democratie, vrijheid en politieke cultuur. Hij geeft de laatste jaren lezingen over democratie in verleden, heden en toekomst en aanverwante sociale, politieke, historische en filosofische onderwerpen.

Gevestigde partijen hebben een meerwaarde: door selectie en training leveren zij stabiele ­politici. Maar dat heeft de keerzijde dat echte partij­tijgers niet bepaald in verfrissende ideeën grossieren. Die hebben de nieuwe, kleine partijen weer wel. Historisch gezien was voor de optimale vertegenwoordiging van burgers een versplinterd parlement daarom nooit een probleem, integendeel. De interessante vraag is nu hoe al deze partijen gaan samenwerken, gezien dat de traditionele scheidslijnen (socialistische, liberale of confessionele) anno 2021 bepaald zo helder niet meer zijn.

Ondertussen vragen velen zich af of politieke partijen een te dominante rol hebben gekregen in het staatsbestel. Zijn de sterke fractiediscipline en de onderlinge verdeling van allerlei functies in de publieke sector nog te verdedigen? Zou de democratie niet beter af zijn zonder politieke partijen?

Meld u aan en praat mee over de toekomstige rol van politieke partijen - wij hopen u op de 22ste te zien!