Burgerconferenties over toekomst EU moeten afgesloten worden met referenda | Meer Democratie

Burgerconferenties over toekomst EU moeten afgesloten worden met referenda

Meer Democratie heeft gemengde gevoelens over de resolutie die het Europees Parlement afgelopen woensdag aannam over de organisatie van Europese burgerconferenties over de toekomst van Europa die vanaf mei dit jaar georganiseerd moeten worden. Goed is onder andere dat zij individuele burgers wil uitnodigen voor deze conferenties. Slecht is onder meer dat een afsluitend referendum over de uitkomsten van de conferenties nergens wordt genoemd. 
 

“Sinds begin 2019 voeren wij als Meer Democratie met onze Europese zusterorganisaties de Now the Citizens-campagne voor fundamentele democratische hervormingen van de EU. De burgers moeten hierbij het eerste en laatste woord krijgen via gelote burgerconferenties in alle EU-lidstaten en referenda over de uitkomsten”, zegt woordvoerder Niesco Dubbelboer van Meer Democratie.

“Wij zijn blij dat Commissievoorzitter Von der Leyen en het Europarlement belangrijke elementen uit ons plan hebben overgenomen. Maar andere cruciale elementen vegen ze onder het tapijt. Wij blijven campagne voeren voor een echt burgervriendelijke opzet van deze conferenties en voor afsluitende referenda over de uitkomsten”, aldus Dubbelboer.

Goede elementen 

Naast de wens van het Europarlement om de conferenties te laten bestaan uit individuele en random geselecteerde burgers uit alle demografische bevolkingsgroepen, juichen wij ook toe dat zij de democratische aspecten en institutionele vormgeving van de EU onderdeel wil laten zijn van de discussies. Ook is het positief dat zij pleit voor online deelname van iedereen die wil en dat zij onafhankelijke experts en NGOs wil betrekken bij de opzet van de burgerconferenties. 

Slechte elementen 

Dubieus is echter dat het Europarlement enerzijds pleit voor een open agenda zonder vooraf vastgestelde uitkomsten, maar anderzijds toch weer voorsorteert op deze uitkomsten door te pleiten voor een “ever closer Union” en voor de bespreking van transnationale verkiezingslijsten en een uitbreiding van het Spitzenkandidatenproces. Ook stelt het Europarlement dat de burgerconferenties moeten leiden  tot een EU met een groter vermogen tot handelen, wat in de richting gaat van meer federalisme en/of meer bevoegdheden. 

Ronduit slecht is dat zij de afsluitende referenda eenvoudig doodzwijgt. Alleen referenda zorgen dat alle burgers het laatste woord kunnen hebben, en zouden ook zorgen dat de burgerinspraak tijdens de conferenties veel serieuzer wordt genomen. 

Achtergronden

Eerder publiceerden wij een kritische reactie op Von der Leyen’s voorstel voor burgerconferenties. De resolutie van het Europees Parlement van afgelopen woensdag vindt u hier.

 

randomness